Veel printcontracten houden geen rekening met de levensduur van een printer. Deze contracten stoppen vaak eerder, terwijl de printer eigenlijk nog goed is en nog jaren door kan. Maar wat is de levensduur van een printer eigenlijk? Waar is de levensduur van afhankelijk en kunt u deze zelf verlengen?

Wanneer u een printer aanschaft, dan weet u uiteraard niet wat de levensduur van de printer is. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Een belangrijke factor is het verbruik van de printer. Als u zakelijk één of meerdere printers veelvuldig gebruikt, dan zult u heel andere verwachtingen hebben van de levensduur, dan wanneer u privé een printer aanschaft.

Het is niet zo dat u voor de levensduur printer geheel afhankelijk bent van bepaalde factoren. U kunt zelf ook voldoende doen om de gemiddelde levensduur printer te verlengen. Hiervoor zijn geen ingrijpende aanpassingen nodig en toch geniet u van een beter werkende printer én een lange levensduur.

In dit blog staan wij stil bij de levensduur van een printer. Daarvoor geven wij meer informatie over de volgende onderwerpen:

● Verschil technische en economische levensduur printer

● De levensduur van uw printer verlengen: tips

Wilt u meer weten over Managed Print Services? Download gratis ons e-book en ontdek of het bij uw organisatie past.

{{cta(‘f8cc1b5d-610a-4cb6-9713-30f18f9ac81c’)}}

Verschil technische en economische levensduur printer

Als u zakelijk een printer aanschaft, dan heeft u te maken met de technische levensduur en de economische levensduur van de printer. Overigens geldt dit voor vrijwel alle apparaten en machines die u aanschaft. De technische levensduur is de maximale periode waarbij u nog een goed werkende printer heeft, dus die nog technisch in orde is. De technische levensduur van de printer is de periode van aanschaf tot wanneer deze versleten is, er nog onderdelen beschikbaar zijn en er service op verleent kan worden.

Voor de meeste machines en apparaten wordt er uitgegaan van de economische levensduur. Op ieder apparaat of machine schrijft u af. Dit geldt ook voor printers. In veel bedrijven wordt de economisch levensduur als de periode gezien waarin wordt afgeschreven. Op papier is de printer na afschrijving in principe versleten en wordt deze vervangen. Kortweg kan gesteld worden dat de economische levensduur de periode is dat het economisch verantwoord (lees: het voordeligst) is om de printer te gebruiken.

Het is gebruikelijk dat als de economische levensduur verstreken is, de printer wordt vervangen. In de praktijk is het zo dat de printer meestal nog helemaal niet versleten is. Vaak wordt deze dan als ´tweedehands´ verkocht. Voor sommige machines en apparaten is vervanging na het verstrijken van de economisch levensduur verstandig. Zo krijgt u een moderner apparaat met lagere gebruiks- en onderhoudskosten. Voor een printer daarentegen is dit niet per se nodig, uitgaan van de technische levensduur kan soms voordelig en duurzamer zijn.

Lees meer over maatschappelijk verantwoord printen.

De levensduur van uw printer verlengen: tips

Als u zo lang mogelijk van uw printer wilt profiteren, dan moet u niet van de economische levensduur uitgaan, maar van de technische levensduur. Als de economische levensduur verstreken is, dan is dit enkel op papier. In de praktijk kunt u meestal nog jaren van de printer gebruik maken, afhankelijk van hoe frequent u deze gebruikt en hoe u ermee omgaat. De levensduur printer verlengen is zeker mogelijk met onder andere de onderstaande tips.

Tip 1: Kies een gerenommeerd (duurder) merk

Voor een hoogwaardige kwaliteit printer, is het merk printer die u kiest van groot belang. Bij printers is het doorgaans inderdaad zo dat een bekend merk vaak kwalitatief beter is. Het spreekwoord ´goedkoop is duurkoop´ gaat voor printers inderdaad op. Koopt u een goedkope printer, dan zal de levensduur printer hiervan eerder verstreken zijn, dan wanneer u kiest voor een gerenommeerd merk. De gebruikte materialen zijn voor deze merken van hogere kwaliteit en robuuster, zodat hiermee een langere levensduur wordt bereikt.

Tip 2: Schoonmaken is cruciaal voor de levensduur printer

De basis om de gemiddelde levensduur printer te verlengen, is het regelmatig reinigen van de printer. Dit geldt voor verschillende onderdelen van de printer en zowel aan de binnenkant als de buitenkant. Het is belangrijk dat u alle stof regelmatig van de buitenkant haalt. De kans is anders groot dat de stof aan de binnenzijde terechtkomt en dan verlengt u de levensduur printer zeker niet. Een schone buitenkant staat natuurlijk ook altijd beter en dit geldt voor alle randapparatuur.

Met alleen de buitenkant reinigen bent u er natuurlijk niet. De engineers van Itec verhelpen servicemeldingen wanner deze nodig is. Naast het verghelpen van het probleem wordt ook de binnenkant van de machine gereinigd. Een klus die voor professionals bestemd is; niet iedere machine heeft dezelfde werking en vraagt daarom om een aanpak door experts.
De printer wordt dan professioneel schoongemaakt en defecte onderdelen vervangen. Dit is zeker een goede manier om de levensduur te verlengen.

Tip 3: Printer op de juiste wijze afsluiten

Het is zeer belangrijk om na het printen de printer op de juiste wijze af te sluiten. Er zit inderdaad een aan/uit knop op, maar laat de printer na het printen een tijdje aan staan. Soms voert de printer nog een callibratieproces uit.

Tip 4: Rustig blijven bij vastgelopen papier

Vastgelopen papier is dé ergernis tijdens het printen. Papier loopt schuin, over elkaar, scheurt misschien en de printer maakt een hoop lawaai. Uw papier zit vast en u kunt niet verder printen. Veel mensen hebben de neiging om chagrijnig aan de printer en het vastgelopen papier te trekken. Dit is niet eens altijd nodig. Blijft u rustig en zoek eventueel de handleiding erbij. U zult zien dat u heel rustig het papier los krijgt als u de juiste onderdelen van de printer opent . Enkele machines tonen de instructie om het papier te verwijderen via de display.

Tip 5: Af en toe de printer kalibreren

U heeft een scherpe afbeelding op uw scherm staan, maar wanneer u de afbeelding print, dan krijgt u niet de juiste kleuren. Dit kunt u oplossen door de printer te kalibreren. Dit kan in de instellingen van de printer. De printer zal een testpagina afdrukken, zodat u kunt controleren of er juist gekalibreerd is. Af en toe kalibreren heeft misschien niet direct grote invloed op de levensduur printer, maar u verbetert hier zeker wel blijvend de printkwaliteit mee. Een langere levensduur is mooi, maar dan moet de kwaliteit van het printwerk ook goed blijven. Dit wordt onder andere met kalibreren bereikt.

Meer informatie over de levensduur van uw printer?

Wilt u een zakelijke printer aanschaffen? Dan zult u ongetwijfeld vragen hebben over hoe u zo lang mogelijk kunt profiteren van de lange levensduur van de printer? Vraag daarom advies of laat u door Itec begeleiden naar een nieuwe printer die voor u geschikt is. Als printspecialisten, kunnen wij u alles vertellen over welke soort printer het meest geschikt is voor uw situatie. Ook als u vragen heeft over hoe u een zo duurzaam mogelijke printer kiest, bent u bij ons aan het juiste adres. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten over Managed Print Services? Download gratis ons e-book en ontdek of het bij uw organisatie past.

{{cta(‘f8cc1b5d-610a-4cb6-9713-30f18f9ac81c’)}}