“En onze partner Itec zorgt dat de printers blijven draaien”

Philippo Rozen uit Kalmthout gaat het printproces voor de webshop en de vier winkels verduurzamen. Het gaat daarvoor een samenwerking aan met printbedrijf Itec uit Meer. De CO2-uitstoot van het ‘printerpark’ van Philippo wordt gecompenseerd door de aanplant van 120 bomen in het MVP-bos (Maatschappelijk Verantwoord Printen). “Het is een win-win want onze printers blijven optimaal werken en we dragen ons steentje bij aan het milieu en het klimaat”, zegt Henk Philippo.

Philippo Rozen

Tuincentrum Philippo Rozen heeft haar hoofdzetel in Kalmthout, maar heeft daarnaast ook nog winkels in Ekeren, het Centraal Station van Antwerpen en in Geel. De winkels zijn zeven dagen op zeven open en alles samen werken er een dertigtal vaste mensen aangevuld met een zestigtal flexijobs en studenten. Voor de leveringen en bestellingen van de vier winkels en om de webshop vlot te laten verlopen wordt er wel wat afgedrukt uit de in totaal twaalf printers. Maar het gebruik van de inkt en het verbruik van de toestellen wordt voortaan gecompenseerd door printbedrijf Itec met het aanplanten van bomen. “Het is voor ons een win-win”, zegt Henk Philippo. “Wij moeten er zelf niet meer zorgen dat onze printers optimaal werken, de toners worden op tijd vervangen en de toestellen worden onderhouden. Dat zijn minder zorgen voor ons. Tegelijkertijd zorgen zij er dan voor dat de CO2-uitstoot van onze toestellen wordt gecompenseerd in de aanplant van bomen.”

Certificaat

Het Meerse printbedrijf Itec werkt voor het aanplanten van de bomen samen met Treesforall. De 120 bomen zijn aangeplant in Liempde nabij Eindhoven. Daar zijn in totaal 2.500 bomen aangeplant. Er worden ook bomen aangeplant in Zuid-Amerika. “Die 120 bomen zijn een compensatie voor vijf jaar”, zegt Dylan Bloomer van Itec. “Daarna doen we een nieuwe berekening en volgt er een nieuwe aanplant. De bedrijven die mee instappen, krijgen daarvan ook een officieel certificaat. Wij zetten als bedrijf ook in op het minder verbruiken van papier en meer in te zetten op de technische levensduur van de toestellen.”

Voorbeeldfunctie

Henk Philippo vindt dat ze als bedrijf in de groensector toch ergens ook een voorbeeldfunctie hebben. “We hebben altijd wel ergens belang gehecht aan duurzaamheid en het milieu”, zegt de zaakvoerder. “Meer dan vijftien jaar geleden al startten we met het selectief inzamelen van ons afval. In de kwekerij wordt er ook al meer dan tien jaar ingezet op het gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen. We zijn nu ook volop bezig met het bekijken hoe we ons wagenpark kunnen vergroenen. Alleen is dat laatste nog altijd niet evident door de soms nog te beperkte afstanden die je met elektrische voertuigen kunt afleggen. En we proberen ook zoveel mogelijk te digitaliseren als het aankomt op facturen en leverbonnen door bijvoorbeeld te werken met iPads of facturen te e-mailen, maar soms blijft zo’n papieren leverbon nog altijd noodzakelijk of handig.”

Bron: www.hln.be