Het Global Footprint Network stelt dat de gemiddelde Nederlander een voetafdruk van 5,5 hectare heeft, terwijl door ons consumptiegedrag er eigenlijk maar 1,7 hectare per persoon beschikbaar is. Het printgedrag binnen uw bedrijf heeft hier wel degelijk invloed op. In dit blog leest u hoe u de ecologische voetafdruk van uw printpark meet en kunt verkleinen.

Wat is een ecologische voetafdruk?

Bij de productie en consumptie van goederen en diensten komen broeikasgassen vrij. De ecologische voetafdruk is de zogenaamde totale oppervlakte aan land en water die nodig is om uw bedrijf direct en indirect goed te laten functioneren. Dit wordt berekend op basis van de leefstijl binnen uw bedrijf en wordt vervolgens uitgedrukt in hectares. De ecologische voetafdruk geeft u een beter zicht op de impact die uw bedrijf heeft op de aarde en kan nuttig zijn als indicator voor de duurzaamheid van bepaalde consumptiepatronen binnen uw bedrijf.

Hoe meet ik de ecologische voetafdruk van mijn printpark?

Er zijn een aantal manieren om de ecologische voetafdruk van uw printpark te meten. Dit kunt u zelf simpelweg al doen door:

  1. De huidige printkosten in kaart te brengen
  2. Het huidige printpark in kaart brengen. Over hoeveel printers beschikt uw bedrijf en is dit aantal echt nodig?
  3. Managed Printing Service (MPS) overwegen om meer inzicht te krijgen binnen het print- en scangedrag

Wat kunt u met de MPS?

Met de Managed Printing Service (MPS) van Itec kunt u uw print- en scaninfrastructuur eenvoudig en overzichtelijk beheren. Dit kan zowel op het hoofdkantoor, diverse kantoren aan huis en flexibel bij u thuis. Zo heeft u overal en altijd toegang tot uw documenten, waar en wanneer u maar wilt.

Meer weten over MPS of wilt u passend advies voor uw situatie? Lees hier meer of neem vrijblijvend contact met ons op!

De ecologische voetafdruk verkleinen

Bent u erachter gekomen dat er nog veel te verbeteren valt wat betreft het verduurzamen van uw printpark? Hieronder leest u wat u allemaal kunt doen om de ecologische voetafdruk in uw printpark te verkleinen door middel van Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP).

Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP)

        1. Verander het printgedrag door te digitaliseren

Vaak is het een gewenning voor u en uw medewerkers om documenten te printen en het op die manier met elkaar te delen, terwijl dit ook in de cloud kan. Uw bestanden staan hier veilig in opgeslagen en al uw medewerkers hebben hier toegang tot. Een gemakkelijke en duurzame manier om documenten onderling te delen! Moeten er toch documenten geprint worden? Zorg er dan voor dat uw bedrijf beschikt over gerecycled papier, ga over op dubbelzijdig te printen en implementeer een software op uw machine die zorgt voor een simpele en snelle besparing op materiaal. U kunt ervoor zorgen dat er geen onnodige prints gemaakt worden of dat er alleen zwart-wit wordt geprint. Houdt bijvoorbeeld uw verbruik in de gaten om te monitoren hoeveel u print, scan uw documenten in en richt uw factuurstromen digitaal in.

        2. Verminder het energieverbruik en kies voor Groene Stroom

Als u er vervolgens voor kiest om in de cloud te werken, is het niet meer nodig om alle printmachines te behouden. Voor de printers die u wél behoudt, is het een duurzame optie om voor Groene Stroom te kiezen. Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen zoals waterkracht, wind en zon. 

       3. Kies voor LongLife printers

Een LongLife printer is een jong gebruikte printer van nog uitstekende kwaliteit waarmee u uw ecologische voetafdruk enorm verkleint. Gemiddeld worden Multifunctionele Printers door bedrijven vervangen wanneer ze 300.000 afdrukken hebben gemaakt terwijl ze zeker de 1.000.000 afdrukken halen. Met andere woorden, ze vaak nog geen 5 jaar oud zijn.

Wanneer u besluit geen nieuwe multifunctional te nemen, bespaart u 540 kg CO2-uitstoot. Eén afdruk kost 1,2 gram CO2-uitstoot. Als we deze 540 kg delen door de 1,2 g CO2-uitstoot van 1 afdruk, dan betekent dit dat u 450.000 afdrukken CO2-neutraal kunt printen. 

Een duurzaam printpark met behulp van Itec

Wilt u ook duurzaam printen, dan kunt u voor adviezen of voor een oplossing bij ons terecht. Voor het digitaliseren van uw organisatie, kunnen wij u ondersteunen bij de implementatie van een document management systeem. Met ons managed printing services (MPS) verzorgen wij voor u een gedeeltelijke of gehele duurzame print- en scaninfrastructuur.

Neem vrijblijvend contact met ons op!