IIn de huidige samenleving raken steeds meer bedrijven zich ervan bewust dat ondernemen duurzamer kan. Naast dat de ecologische voetafdruk van grote bedrijven binnenkort gerapporteerd moet worden in het CSRD rapport, willen ook de MKB’s graag helpen met de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. In dit blog bespreken wij voorbeelden van duurzaamheid, die u kunt implementeren binnen uw organisatie. Zo streven we samen naar een groenere toekomst.
In 2015 zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen opgesteld in het Klimaatakkoord door de Verenigde Naties. Duurzaam ondernemen heeft daardoor hoge prioriteit gekregen in het dagelijks leven en ondernemend Nederland De aanpassingen in wet- en regelgeving gaan eerst gelden voor een selecte groep bedrijven. Vanaf 2026 is ook het beursgenoteerde MKB aan de beurt. Menig ondernemer vraagt zich af op welke manier een bedrijf hier aan mee kan werken. Laten we daarom eens een kijkje nemen naar SDG 12, 13 en 14 en hoe u hiermee als bedrijf aan de slag kan.
Sustainable Development Goals 12, 13 & 14
Per Sustainable Development Goal gaan we stilstaan bij wat ze inhouden en hoe bedrijven hieraan mee kunnen werken. De goals die we gaan bespreken zijn goal 12, 13 en 14. Hoewel u als bedrijf een indirecte impact uitvoert op goal 13 en 14, kan een bedrijf een (gematigde) directe impact uitoefenen op goal 12.
SDG 12: Responsible Consumption and Production
Sustainable development goal 12: Responsible Consumption and Production (ofwel verantwoorde consumptie) beduidt op een toekomst waar we de druk op de aarde sterk willen verlagen. Met het bijdragen aan dit doel, werkt u mee aan het duurzamer gebruik maken van grondstoffen. Op deze manier werken we samen aan een wereld waar we minder afhankelijk zijn van grondstoffen, verkleinen we onze ecologische voetafdruk en houden we de aarde leefbaar. Maar hoe kan uw organisatie hieraan bijdragen?
Voorbeelden van duurzaam ondernemen voor goal 12
● Recycle machines en apparaten die kapot zijn
● Gooi geen machines weg die nog functioneren, zoals uw printers
● Bezuinig op uw materiaalverbruik (dubbelzijdig printen, kleiner lettertype etc.)
● Neem een kijkje naar het materiaal wat gebruikt wordt bij leveranciers
● Digitaliseer werkprocessen
SDG 13: Climate Action
Sustainable development goal 13: Climate Action (klimaatactie) is gefocust op de aanpak van de door mensen veroorzaakte klimaatcrisis. Dit doel werkt actief tegen de klimaatveranderingen, zoals de opwarming van de aarde, stijgende zeespiegel en extreem weer. Het goal houdt in dat in 2030 het CO2 gehalte met minstens 40% gedaald moet zijn en er wordt in 2050 verwacht dat de energievoorziening CO2-neutraal is.
Bedrijven worden geadviseerd om deze maatregelen stapsgewijs in te voeren. Wachten met veranderen kan namelijk uitkomen op grote kosten, doordat alles tegelijk geïmplementeerd zal moet worden. Ons advies is daarom, hoe eerder u begint, hoe beter u er vanaf komt in de toekomst.
Voorbeelden van duurzaam ondernemen voor goal 13
● Duurzame energie opwekken (zonnepanelen, windenergie)
● Bespaar op uw energie verbruik
● Laat uw CO2 verbruik meten en houdt dit bij
SDG 14: Life Below Water
De oceaan bedekt meer dan 70% van de oppervlakte van onze wereld en speelt een belangrijke rol in ons ecosysteem. De oceanen zijn met hun temperatuur, de bewoners van de zee en hun stromingen een cruciale toevoeging voor de bewoonbaarheid van de aarde. Het water wat we drinken, het klimaat, het weer, de lucht die we inademen en veel van ons eten is afhankelijk van de zee.
Als bedrijf is het lastig om een directe positieve impact te kunnen beïnvloeden op de oceaan. De grootste boosdoener die hier direct mee staat verbonden is plastic afval. Toch zijn er manieren om als bedrijf hieraan mee te werken.
Voorbeelden van duurzaam ondernemen voor goal 14
● Herbruikbare drinkflessen voor personeel
● Recyclen van plastic materiaal
● Voldoende prullenbakken distribueren (mét scheiding optie)
● Verminder het verbruik van plastic bij leveranciers en uw organisatie
● Maak gebruik van Itec’s refill toners voor uw printers
De pasklare methode van Itec: MVP
Een eenvoudige manier om bij te dragen aan de duurzaamheidsstrategie van uw organisatie, is met de pasklare methode van Itec. Itec heeft namelijk het Maatschappelijk Verantwoord Printen (MVP) concept in leven geroepen. Deze manier van werken houdt in dat wij uw huidige print contracten moeiteloos overnemen om ruimte te maken over een duurzame manier van ondernemen met de Longlife printers en refill toners. Op deze manier werkt uw bedrijf gemakkelijk mee aan de duurzame ontwikkelingsdoelen 12, 13 en 14. Een goed idee als draagvlak voor uw bedrijf.
Ontdek hier de voordelen van maatschappelijk verantwoord printen of hoe duurzaam kan bijdragen aan de SDG doelen en CSRD rapportage.
Hoe duurzaam printen bijdraagt aan SDG 12, 13 & 14
U zult u zich vast afvragen hoe printen bij kan dragen aan de SDG doelen. Papier printen is niet zo schadelijk voor het milieu als u wellicht vermoedt. In Nederland en België wordt papier erg goed gerecycled (tot 85%).
Eigenlijk is het in sommige gevallen zelfs raadzaam om op papier te printen. Dat komt doordat het digitaal opslaan veel energie kost, denk hierbij aan stroomverbruik en datacenters. Toch kunt u uw printgedrag op lichte wijze aanpassen door dubbelzijdig te printen, kleinere lettertype te gebruiken en printers langer te behouden.
Dat kan helaas niet worden gezegd over de machines die ervoor gebruikt worden. Deze worden nog maar rond de 15% gerecycled en kosten veel CO2 om geproduceerd te worden. In de printwereld zijn de meeste contracten die gesloten worden op basis van de economische levensduur. Dit kan een kostbaar plaatje worden voor veel bedrijven. De gemiddelde Multifunctional heeft een economische levensduur van 5-6 jaar en een printer 3 jaar. Dat zou betekenen dat bedrijven na deze relatief korte periode het printpark moeten vernieuwen.
Hierdoor vervangen veel bedrijven printers aan de hand van de economische levensduur opgesteld in het contract. Echter, in vele gevallen kan een toestel langer mee. Als er gekeken wordt naar de specificaties van de machine, ofwel hoeveel afdrukken er gemaakt zouden kunnen worden, zit een toestel vaak maar rond de 15% van de daadwerkelijke technische levensduur.
Ook draagt Itec bij aan het verminderen van plastic door gebruik te maken van refill toners. Itec is merkonafhankelijk en is daardoor in staat toners te leveren van een eventueel goedkoper merk. De merkloze toners zijn niet onderhevig aan software aanpassingen vanuit de leveranciers, waardoor digitalisering eenvoudiger en goedkoper integreerbaar wordt.
Bent u op zoek naar financiële steun voor het implementeren van één van bovenstaande voorstellen als verbetering voor de value chain van uw organisatie? Bekijk dan eens de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland. Hier vindt u veel subsidies die uw bedrijf kunnen ondersteunen. Ook is het altijd raadzaam om de wet & regelgeving in de gaten te houden.
Duurzaam Printen met behulp van Itec
IItec is specialist in maatschappelijk verantwoord printen (MVP) en kan u uitstekend helpen deze stap met uw onderneming te zetten. Door middel van passende adviezen en eventuele oplossingen voor uw bedrijf helpen we uw organisatie graag richting een duurzamere onderneming.
Hebt u nog vragen over MVP? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
of
lees hier meer over wat dit MVP voor uw organisatie kan betekenen.