Met de wegwerpcultuur onder druk is het steeds belangrijker om zo min mogelijk wegwerp plastic of papier te verbruiken. Indirect betekent minder papierverbruik dat er dus ook minder gedrukt hoeft te worden. Dit bespaart dus niet alleen op materiaalkosten maar bijvoorbeeld ook op het energieverbruik van de multifunctional.

In dit artikel beschrijven we voor u vijf makkelijk te integreren tips. Waarmee u het papierverbruik kunt verminderen en daarmee ons MVP beleid kunt nastreven.

Papierverbruik verminderen door het gebruik van twee beeldschermen

Wat is de reden waarom mensen binnen uw organisatie printen? Moeten de documenten worden nagekeken, een tweede document open hebben terwijl het geprinte document gelezen wordt of moet er misschien zelfs iets over getypt worden?

Voor al deze behoeftes is een tweede beeldscherm op de pc misschien wel de beste toepassing. Door het hebben van een tweede scherm hoeven veel documenten niet meer geprint te worden. Dit resulteert natuurlijk in een enorme besparing op het papierverbruik. Misschien een ongebruikelijke oplossing, maar wel een die een groot effect kan hebben.

Het opzetten van een printbeleid

papercut

Tweezijdig afdrukken, alleen zwart/wit en geen blanco blad doordraaien, dit zijn allemaal voorbeelden van toepassingen die mogelijk zijn binnen een Printbeleid. Met een softwarematige oplossingen kunt u zelfs het printbeleid opzetten per team of zelfs per persoon in plaats van per printer.

Het uitvoeren van een printbeleid heeft direct effect op het papierverbruik. Alleen al door verplicht dubbelzijdig te printen kunt u enorm veel besparen. We zijn praktijkvoorbeelden tegengekomen waar door het toevoegen van een printbeleid er wel ruim 30% bespaart heeft kunnen worden.

Papierverbruik verminderen door het aanpassen van de huisstijl en lettertype

Eindigt uw correspondentie altijd met diverse kleuren, keurmerken of logo’s? Dan is het misschien eens interessant om een blik te werpen op uw huisstijl.

Het aanpassen van de standaard instellingen binnen uw organisatie (zoals het lettertype) kunnen enorme verschillen betekenen met betrekking tot het papierverbruik. Wanneer er voor een ander en kleiner lettertype wordt gekozen kan dit vaak een enorm verschil betekenen met betrekking tot het aantal pagina’s van een document. Het aanpassen van uw huisstijl en kleuren gebruik is tevens dan weer goed voor de inkt en toners, zelfs als u al een printbeleid hebt ingesteld.

Het aanpassen van de mindset

Wordt er binnen uw organisatie nu alsnog teveel geprint? Begin dan met het registeren van het papierverbruik. Door het registeren van het papierverbruik (bijvoorbeeld door te noteren wanneer er geprint wordt en wat dan het doel ervan is) kan duidelijk de behoefte in kaart worden gebracht en deze mogelijk worden aangepakt.

Los van het registreren kunt u de mensen binnen uw organisatie er op trainen om een document eerst meerdere keren te controleren voordat ze deze gaan printen. Deze verandering in de mindset is dan ook niet direct ontwikkeld. Dit kost tijd en veel herhaling, verwerk dit bijvoorbeeld in de handtekening van de correspondentie of binnen de huisstijl.

Papierverbruik verminderen door goed onderhoud

Onderhoud

Bewaar de pakken papier niet te warm en vooral in droge ruimtes. Papier dat iets te vochtig is laat sneller sporen achter. Vervolgens ontstaan er vegen of andere inkt restanten op uw document en kunt u de afdruk dus direct weggooien.

Afhankelijk van de hoeveelheid afdrukken is het belangrijk om regelmatig onderhoud in te plannen. Het schoonmaken van de machine en de diverse onderdelen kunnen veel betekenen in het geval van foute afdrukken met vegen of inktresten.

Met het doorlopen van deze stappen bekijkt u dus eerst de mogelijke oorzaak, stelt u regels in om makkelijk te besparen, pakt u de documenten inhoudelijk aan, onderzoekt u waar het huidige gebruik nu nog vandaan komt en bespaart u op nietige afdrukken door fouten in de machine. Kijk voor meer mogelijkheden om te besparen op energie en papier bij onze MVP toepassingen.