We geven je acht waardevolle tips om milieuvriendelijk printen binnen uw organisatie te bevorderen.

Tips voor duurzaam printen

1. Print alleen als het echt nodig is 

Het is misschien een open deur, maar de beste manier om duurzaam te printen is door minder te printen. Print binnen uw organisatie alleen als het echt nodig is. Het is belangrijk om dit ook concreet te maken.  

Veel mensen vinden het bijvoorbeeld ‘fijn’ om iets op papier te hebben, terwijl het in wezen eigenlijk niet noodzakelijk is. De printjes verdwijnen dan weer snel in de papierbak en dat is hartstikke zonde.

Bespreek dus goed binnen uw organisatie wanneer het echt noodzakelijk is om te printen. U kunt hier duidelijk richtlijnen voor geven. U kunt zelfs een reminder aan de printer plakken. Op die manier leren personeelsleden de gewoontes snel af en zo wordt ecologisch printen binnen uw organisatie snel doorgevoerd.

2. Koop een printer bij een bedrijf die verantwoordelijkheid neemt voor het milieu

Wanneer u een printer gaat kopen neem dan in acht hoe de leverancier verantwoordelijkheid neemt voor de impact op het milieu. Printers hebben een lange levensduur, vaak langer dan waar ze voor gebruikt worden. De levensduur van uw printer maximaliseren is de meest invloedrijke actie waarmee u de tol van printen op het milieu kan verminderen.

Dit weegt op tegen de duurzame functionaliteiten van nieuwere printers. De CO2 uitstoot die vrijkomt bij het produceren, verschepen en plaatsen van een nieuwe printer is vele malen groter dan wat deze duurzamere printer kan besparen.

Bij Itec zijn we gespecialiseerd in het onderhoud van onze printer fleet. Met het MVP-concept zetten we machines in op basis van technische levensduur in plaats van economische levensduur. Tegen het einde van een contractperiode (vaak 3 tot 5 jaar) is er vaak pas 30% van de capaciteit verbruikt. Ons doel is om de levensduur van onze machines te verlengen tot 7 tot 10 jaar en het vervangen van een printer zo lang mogelijk uit te stellen.

Maar als het echt niet anders kan…

3. Koop een duurzame printer 

Heeft u nog geen printer of is die van u echt aan vervanging toe? In dat geval adviseren wij om uw oude printer, als u die heeft, in te ruilen voor een nieuwe of tweedehandse printer, ook wel een LongLife printer genoemd.

We raden u ook aan om voor een multifunctional printer te gaan. Deze printer kan scannen, kopiëren en printen. Dan heeft u namelijk minder apparaten nodig en daarmee bespaart u op de elektriciteitskosten.

4. Ga voor milieuvriendelijk papier

Het is niet alleen belangrijk om een duurzame printer aan te kopen, maar duurzaam printpapier is minstens zo belangrijk. Dit is iets wat veel organisaties helaas vergeten wanneer ze overstappen op maatschappelijk verantwoord printen.

Ga dus voor gerecycled printpapier, of voor printpapier met een keurmerk. Tegenwoordig is er gelukkig een ruim aanbod in duurzaam papier. De kwaliteit van duurzaam printpapier wordt bovendien steeds beter. 

5. Print dubbelzijdig

Het ligt voor de hand, maar toch vergeten mensen veelal om dubbelzijdig te printen. Vaak staat de printer namelijk standaard ingesteld op enkelzijdig. Op veel printapparaten kunt u dubbelzijdig printen automatisch instellen.

Met dubbelzijdig printen bespaart u flink wat papier. Op de lange termijn scheelt dat een slok op een borrel. Het is goed voor het klimaat, maar het is ook goed voor de portemonnee van uw organisatie. 

6. Print met een pasjessysteem

Met een pasjessysteem kunt u veel onnodige printjes voorkomen en de drempel om alles maar te printen verhogen. De printopdracht wordt dan namelijk alleen uitgevoerd indien een personeelslid gebruik maakt van het pasje. Zo voorkomt u dat er printopdrachten worden uitgevoerd die eigenlijk helemaal niet nodig zijn, of die per ongeluk nog open stonden op het apparaat.

7. Kies een inkt besparend lettertype

Het gekozen lettertype heeft impact op het gebruik van de inkt. Times New Roman verbruikt bijvoorbeeld minder inkt dan Arial. Daarnaast zijn er nog meer zuinige lettertypes. Daarbij kunt u denken aan Roboto, Calibri, Verdana en nog veel meer. Vraag uw grafisch designer eens om bij de ontwikkeling van een nieuwe huisstijl om deze gedachte mee te nemen in de uitstraling.

Binnen uw organisatie kunt u kijken welk lettertype het beste aansluit bij uw merk uitstraling in combinatie met een laag inktverbruik.

8. Print in lagere kwaliteit

Vaak zijn de printjes binnen de organisatie vooral voor eigen gebruik. Daarom is het niet per se nodig om in de hoogste kwaliteit te printen. Bij veel printers heeft u ook de mogelijkheid om in concept kwaliteit te printen. Printen in concept kwaliteit kan tot wel 50% inkt besparen.

Duurzaam printen met behulp van Itec

Heeft u nog geen duurzame printer en wilt u er graag één aanschaffen? In dat geval kunt bij Itec een duurzame printer aankopen. Itec is een bedrijf dat zich focust op duurzaamheid en het verkopen van verschillende printers en multifunctionals.  

U kunt bij ons bijvoorbeeld een refurbished printers aankopen. Deze printers zijn reeds gebruikt, maar de kapotte onderdelen zijn vervangen door nieuwe onderdelen. De printers worden dus eerst gecontroleerd en er wordt precies gekeken wat nog wel werkt en wat niet. De onderdelen worden vervolgens vervangen en het apparaat wordt daarna op de markt gebracht. Het voordeel van dergelijke printers is dat ze een stuk goedkoper zijn dan nieuwe printers en tegelijkertijd is het goed voor het klimaat.

Bij Itec verkopen we niet alleen hardware, maar kunnen we u ook begeleiden met maatschappelijk verantwoord printen in het algemeen. Zo kunnen we een geschikte printer fleet voor u samenstellen gericht op het bevorderen van duurzaamheid.